26
wrz

Tradycyjne pieczywo

Nawet jeśli będziemy każdego dnia robić zakupy w punkcie sprzedaży ze zdrową żywnością, nie uchowa nas to przed chorobami, jeśli nie będziemy jeść racjonalnie i zdrowo. Zdrowe odżywianie brzmi jednakowo do zdrowej żywności, jakkolwiek jest pojęciem całkiem innym. Zdrowe żywienie, to dostarczanie organizmowi stosownych i w trafnych ilościach czynników pokarmowych niezbędnych do utrzymania stworzonego przez nas organizmu w pełni sił i zdrowia. Żeby dobrze funkcjonować, powinniśmy spożywać odpowiednią ilość białka, węglowodanów, błonnika, składników mineralnych oraz witamin. Ciemne pieczywo typu piekarnia strzegom, biały ser, chude mięso, warzywa i owoce, ryby powinny się znajdować w naszej codziennej diecie. Ograniczenie tłuszczu, cukru, soli też powinno nam wejść w nawyk. Odpowiednio skomponowane produkty żywnościowe mają wystarczającą ilość cukru, soli, składników mineralnych oraz witamin, żeby zaspokoić nasz dzienne potrzeby. Każda akcesoryjna łyżeczka soli czy cukru, powoduje zaburzenia w organizmie, jakich pierwotnie nie widać, jakkolwiek po jakimś czasie objawiają się rozmaitego typu schorzeniami.

Ciekawe wpisy tematyczne:

Comments are closed.